Museovirasto
08.11.2021
Portiikin peltikatteen uusiminen – Elimäen Moision kartanon huvimaja
Teksti: Mikko Soramäki
Alun perin huvimaja on sijainnut Moision kartanon puutarhassa Elimäellä, josta se siirrettiin Seurasaaren ulkomuseoon 1910–1920-luvun taitteessa. Tarkkaa rakentamisajankohtaa ei tiedetä eikä rakennuksesta ole säilynyt alkuperäisiä rakennuspiirustuksia mutta uskotaan, että sen valmistuminen ajoittuu 1800-luvun jälkipuoliskolle ja että huvimaja olisi mahdollisesti Carl Ludvig Engelin käsialaa.
Ajat muuttuvat ja katto siinä mukana
Rakennuksen katemateriaali on huvimajan historian aikana vaihtunut useaan kertaan: lauta- ja pärekatosta huopakattoon ja sittemmin peltikattoon. Viimeisin muutos ajoittuu 1960-luvun lopulle.
Sain kohteen korjattavakseni syksyllä 2021. Jokunen vuosi aiemmin tehdyn katon tarkastuksen yhteydessä oli havaittu, että rakennuksen portiikin, eli kuistin katto oli vuotanut huipulla sijaitsevan koristenupin kohdalta ja aiheuttanut lahovaurioita kattorakenteisiin. Siinä yhteydessä koristenuppi oli poistettu katolta ja vuotokohta paikattu sekä pellitetty tilapäisesti.
Harkiten ja säästäen
Korjaushanke päätettiin rajata siten, että tässä vaiheessa korjattiin vain vuotanut katto ja siihen liittyvät rakenteet. Myöhemmässä vaiheessa rakennuksen julkisivut maalataan ja vaurioituneet puuosat korjataan.
Katon rakenne ja vaurioiden laajuus ei ollut täysin tiedossa hanketta aloittaessa, joten yksityiskohtaisia suunnitelmia korjaustöille ei tehty etukäteen. Matkan varrella ilmenneisiin kysymyksiin mm. detaljeista tai niihin liittyvistä muutoksista päätettiin pitää tarpeen vaatiessa erilliset palaverit.
Lähtökohtana oli, että työt tehdään turvallisesti telinetyönä ja lisävaurioiden välttämiseksi telineet varustetaan sääsuojalla. Tämä on yleinen käytäntö museokohteissa. Jotta vauriot saatiin selville ja rakenteiden korjaus olisi mahdollista, vanha peltikate tuli purkaa. Tätä ennen peltiseppä kävi tarkastamassa kohteen ja otti tarvittavat mitat vanhasta katteesta. Häneltä kysyttiin näkemyksiä, jos jotakin tulisi tehdä toisin, sekä vaihtoehtoiset toteutustavat ja mallityöt.
Yleisenä periaatteena oli, että purku- ja korjaustoimet tuli minimoida ja edetä vähän kerrallaan sekä huolehtia kaikissa vaiheissa riittävästä dokumentoinnista. Pieniä rakennusteknisiä parannuksia sallittiin mahdolliset ulkonäkömuutokset huomioiden.
Kaikkea ei tarvitse purkaa
Vanhaan tapaan korjaten
Lahonneet kattotuolit katkaistiin noin metrin päästä huipulta ja niihin tehtiin jatkokset yksinkertaisella naulatulla lapaliitoksella. Jatkoskohdat tuettiin erikseen laipion kiinnityspuiden päältä, kuten kattotuolit oli aiemminkin tuettu.
Kattorakenteiden sekä aluslaudoituksen materiaalien suhteen hyödynsimme mahdollisimman paljon ehjänä purettuja osia, joita täydensimme omista puuvarastoistamme. Rautakaupassa käynniltä vältyttiin.
Pieni suuri yksityiskohta
Suurin muutos aikaisempaan verrattuna tehtiin koristenupin kohdalla. Edellinen toteutus oli katon päälle rakennettu jalusta, johon irrallinen koristenuppi oli kiinnitetty. Nyt tehdyssä ratkaisussa koristenuppi tuli osaksi kattorakennetta. Ulkonäköä haluttiin muuttaa tässä yhteydessä lähemmäksi alkuperäistä. Uuden koristenupin aihioksi etsittiin riittävän järeää puutavaraa, jotta siitä saatiin halkeilun minimoimiseksi ydinvapaa.
Pelti taipuu, ei voimalla vaan taidolla
Uusi peltikate tehtiin vanhan mallin mukaan. Aiemmasta poiketen kaikki saumat käännettiin tuplaan ja seinällenostoon tehtiin pieni upotus, joka tiivistettiin pellavaöljykitillä. Myös räystäspellit tehtiin hieman eri toteutustavalla kuin aiemmin ja peltien kiinnittämisessä käytetyt klammerit jäivät edellisestä poiketen piiloon.
Yksi sivu lisää rakennuksen historiaan
Näin portiikki sai uuden katteen, joka toivottavasti kestää pitkälle tulevaisuuteen ja kuten myös itse rakennuskin. Korjaustöissä päästiin melko vähällä ja vaikka muutoksiakin tehtiin, myös paljon vanhaa saatiin säilytettyä. On myös tärkeää, että nyt on tulevaisuuden korjaajille paljon dokumentoitua aineistoa tallennettuna.
Seuraavassa vaiheessa on tarkoitus suorittaa väritystutkimus loppuun ja tehdä värityssuunnitelma. Vaurioituneet puuosat korjataan ja rakennus maalataan. Myös peltikatto saa pintakäsittelyn ja siinä yhteydessä palautetaan rakennuksen huoneosan katolle kuuluvat koristekaiteet.
Peltikaton korjaus vaihe vaiheelta lintuperspektiivistä
Tekijät
Restaurointihanke
Elimäen huvimajan peltikaton korjaus Seurasaaressa, 2021
Tilaaja
Museovirasto, Kulttuuriympäristöpalvelut, Restaurointiyksikkö
Päivi Eronen, erikoisasiantuntija
Toteutus
Museovirasto, Kulttuuriympäristöpalvelut, Restaurointiyksikkö
Jan-Philip Schauman, restaurointimestari
Mikko Soramäki, restauroija
Pääurakoitsija
Restart Oy, Lauri Leppänen
Peltityöt
Vaskisepät Oy
Juho Saari, työpäällikkö
Sami Starck, pääpeltiseppä
Puneet Singh, peltiseppä
Näyteikkunajulkaisu
Teksti ja kuvat
Mikko Soramäki, ellei muuta mainittu
Aineistopaketti Finnassa
Finnassa julkaistu aineistopaketti käsittelee Elimäen Moision huvimajan portiikin peltikatteen konservointiprosessia. Aineistopaketin avulla on mahdollista tutustua konkreettiseen konservointiprojektiin ja pohtia, mitä kaikkea prosessiin kuuluu. Aineistopaketti on tarkoitettu taideteollisuusalan opiskelijoille sekä kaikille konservoinnista, peltityöstä ja puurakentamisesta kiinnostuneille.
Aineistopakettiin liittyy myös eri opintokokonaisuuksille suunniteltuja tehtäväehdotuksia.