Tuohi-malkakatto
Tuohi-malkakatoksi kutsutaan vesikatetta, jossa on vedeneristeenä tuohilevyt ja näiden päällä malkapuut, jotka pitävät tuohet paikoillaan. Tuohi-malkakatolla on Suomessa monen tuhannen vuoden historia. Luultavasti jo kivikaudella hirsirakennukset katettiin niin, että koivun tuohesta ladotut arkit muodostivat katolla vedenpitävän kerroksen ja pyöreät puut niiden päällä pitivät tuohet paikallaan.
Tuohi-malkakaton voi rakentaa pelkästään puumateriaalista ilman nauloja yksinkertaisin työkaluin. Korjauskortissa opastetaan valitsemaan oikeanlaiset materiaalit ja työstämään niistä rakennusosia katon korjaamiseen tai uuden katon rakentamiseen.
Kattomalkojen kiinnitysperiaatteena on kaksi erilaista tapaa. Katon muissa rakenneosissa on useita eri rakennustapoja, jotka ovat esimerkkejä alueellisesta rakennusperinteestä. Tässä korjauskortissa tuodaan esiin useimmin esiintyviä rakennedetaljeja, kuten räystäskoukut, aluskatteet ja painopuut. Näihin tutustumalla katon korjaaja voi huomioida kohteensa mahdolliset yksityiskohdat.
Tuohi-malkakatot ovat käyneet harvinaisiksi, ja siksi niiden säilyttäminen ja korjaaminen on erityisen tärkeää. Tämä korjauskortti auttaa säilyttämään tätä vanhaa rakennusperinnettä ja auttaa valitsemaan oikeat korjausmenetelmät materiaalihankintaa myöten.
Sisältö
- Käsitteitä
- Tuohi-malkakatto vesikatteena
- Tuohi-malkakatot Suomessa
- Vauriokartoitus ja korjaustavat
- Tuohi-malkakaton vauriot
- Kattovuodon korjaaminen
- Kattomalan vaihtaminen
- Räystäskoukun vaihtaminen
- Räystäslankun vaihtaminen
- Tuohi-malkakaton rakentamisohje
- Käytettävät puumateriaalit
- Työstötekniikat
- Tuohien irrotus ja varastointi
- Katteen alusrakenteet
- Aluskatteen tekeminen
- Tuohien ladonta
- Malkojen asennus
- Painopuiden asennus
- Katteen läpiviennit
- Hoito
Korjauskortti 27 - Tuohi-malkakatto
Museovirasto, julkaistu 2024
Kortti on luettavissa vain pdf-muodossa. Avaa tiedosto oikean ylälaidan painikkeesta tai viereisestä kuvasta.
Sivun yläosan valokuva Museovirasto.
16.9.2024